Böcker gör dig snyggare – sex tips för att bli proffsigare digitala möten

Blogg
november 18, 2020
Pia Lanneberg

Expert inom kommunikation, ledarskap och varumärkesarbete

I dessa tider börjar vår digitala framtoning bli allt viktigare, något som kanske våra politiker också borde tänka på…Här kommer några tips:

#1 Böcker gör dig snyggare.

De flesta av oss använder den inbyggda kameran som finns i våra laptops och risken är stor att den inte fångar dig i din mest fördelaktiga vinkel. Kameran ska helst vara placerad på samma nivå som dina ögon. Om du använder en laptop får du helt enkelt lägga en trave böcker eller annat (hört att många använder strykbrädor) , under den tills kameran är på samma nivå som dina ögon. Avståndet till kameran ska vara sådant att du fångar din panna och dina respektive axlar som i en triangel i kameran.

#2 Ljud, ljus och bakgrund

Bilden anpassar sig automatiskt efter ett snittvärde på ljuset i rummet. Så om du sätter dig framför ett fönster när solen skiner in, riskerar du att bli väldigt mörk i ansiktet Sätt dig istället så att fönstren inte syns i bild, men använd gärna ljuset från fönstren.
Ljus framifrån (bakom datorn oh riktad framåt) är bättre. Kolla också ljustyrkan på skärmen på din dator, Insåg att jag hade får starkt skärmljus på under det senaste möten.

Zoom finns en funktion för att lägga in valfri bakgrund bakom dig. Så när du har tröttnat på att visa upp hur det ser ut i ditt kök eller i arbetsrummet, kan du istället lägga in en bild av en tjusig strand eller yttre rymden. Eller en mer neutral bild, om mötet är mer allvarligt.

Oavsett om du jobbar hemifrån eller från kontoret är det klokt att försäkra dig om att din bakgrund ger ett lugnt och professionellt intryck. Undvik stök, kläder, högar av olika saker eller annat som ger fel intryck. Testa din bakgrund genom att ta en selfie och zooma in för att se vad andra ser bakom dig.

Ljudet är också en viktig faktor, testa innan mötet!

#3 Det finns en klädkod – om du vill.

Som du säkert har sett på tv, så fungerar vissa mönster dåligt på rörlig bild. Framförallt finrandiga och smårutiga skjortor och mönstrade kavajer flimrar när man filmar dem. Det gör de i digitala möten också. Så vill du undvika att flimret tar uppmärksamhet från det du säger kan du låta bli den typen av mönster.

Undvik också örhängen som dinglar eller andra accessoarer som låter. Kontrollera att du inte har rester från lunchen mellan tänderna. Se också till att du inte är för varmt klädd så att du inte behöver klä av dig ett par lager under samtalets gång.

#5 Minimera distraktioner

I vissa informella möten kan det vara kul att få se din söta hund eller dina lekande barn eller en katt som springer över ditt tangentbord. För min del är det mobilen som är den största distraktionen. När jag lägger den bredvid mig kan jag inte låta bli att titta på den, även om jag absolut inte väntar på något samtal. Kom ihåg att stäng av ljudet, även surret.

#6. Titta in i kameran

Det finns egentligen två alternativ. Titta in i kameran eller titta på den personen som talar på skärmen. Undvik att titta på dig själv eller att titta bort. Om du inte orkar titta in i kameran hela tiden är ett alternativ att i alla fall göra det när du vill förstärka det du säger.

#7 Placera kom-ihåg-listan på skärmen

Sätt ihop en punktlista med det viktigaste kom-ihågen inför mötet på din skärm (men inte över kameran såklart). På så vis har du dem nära till hands och kan kika på dem utan att behöva flytta blicken så långt från kameran.

Ha också gärna papper och penna vid sidan om datorn så att du kan göra anteckningar om du behöver under mötet. Det kan vara jobbigt och distraherande f(ör både dig och den du talar med) att byta mellan olika fönster på datorn för att

Relaterade Inlägg

Blogg
april 24, 2023

Drömchefens egenskaper där LYSSNA är den viktigaste

Kraven på dagens ledare är många och kommer från alla håll och kanter; uppifrån, utifrån och inifrån. Det är inte lätt att vara en…
Blogg
mars 31, 2023

TEDxStockholm presenterar åtta idéer och åtta talare

De flesta av er har säkert någon gång lyssnat på ett TED talk, vi har inspirerats och fascinerats av fantastiska talare som Simon Sinek,…
Följ oss
©2020 All Rights Reserved.