Drömchefens egenskaper där LYSSNA är den viktigaste

Blogg
april 24, 2023
Pia Lanneberg

Expert inom kommunikation, ledarskap och varumärkesarbete

Kraven på dagens ledare är många och kommer från alla håll och kanter; uppifrån, utifrån och inifrån. Det är inte lätt att vara en drömchef, även om man vill. Men om det är en egenskap du ska utveckla som chef så är det kosten att lyssna aktivt. I det här inlägget förklarar jag varför.

I en färsk undersökning som Novus gjort på uppdrag av Chef har cirka 1300 förvärvsarbetande beskrivit vilka egenskaper de önskar av sin chef. Under ett lunchwebinar i förra veckan diskuterade jag, Simployers HR- och arbetsrättsexpert @Ida Ljungberg och Chefs chefredaktör @Calle Fleur de här egenskaperna och hur du själv kan agera för att göra dem till dina.

Resultatet från undersökningen visade att lyhörd, tydlig, engagerad, rättvis och ärlig är de egenskaper de flesta tycker är de viktigaste. Och i tider där vi pratar om empati, innovation, inkludering, lärande, motivation och engagemang är såklart alla de här egenskaperna centrala. Men grunden för att utveckla sitt ledarskap (och även sitt medarbetarskap för den delen) är ändå konsten att lyssna aktivt. 

Forskning visar att vi ägnar nästan hälften av vår tid åt att lyssna, och ändå är folk ganska dåliga på att göra just det. Att lyssna aktivt är nämligen ingen naturlig färdighet, utan något man måste arbeta med för att utveckla. Att lyssna kräver koncentration och kan vara tröttande ibland, men är väl värt att träna på. Varför tycker jag det. Hur hänger det ihop?

Jo, att lyssna aktivt visar att:

– vi bryr oss om och respekterar andra
– vi är intresserade av andra perspektiv
– vi är nyfikna och hela tiden villiga att lära

Effekterna är att:

– medarbetarna känner sig sedda, bekräftade och respekterade
– innovationen ökar (olika perspektiv är nämligen en förutsättning för innovation)
– du som chef visar att lärande är viktigt och på så sätt uppmuntrar en lärande kultur
– konflikter och missförstånd minskar
– den allmänna trivseln ökar

Vad kan du då göra för att komma i gång? Börja med att under en vecka notera hur ofta du lyssnar aktivt; det vill säga du tittar på och sitter vänd mot den som talar, du ställer följdfrågor för att du faktiskt bryr dig/vill veta. Utan att värdera, döma eller kidnappa diskussionen. Det troliga är att du upptäcker att du gör det alltför sällan och då är det dags att börja träna. Notera vilken skillnad det gör i relationen med andra och reflektera över vad du själv lär dig när du verkligen lyssnar. Lycka till!

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om aktivt lyssnade och vad det innebär. Läs gärna det här
Vill du lyssna på Chefs webinar om drömchefens egenskaper, klicka här

Relaterade Inlägg

Blogg
mars 31, 2023

TEDxStockholm presenterar åtta idéer och åtta talare

De flesta av er har säkert någon gång lyssnat på ett TED talk, vi har inspirerats och fascinerats av fantastiska talare som Simon Sinek,…
Blogg
september 29, 2022

Sex sätt att bli mer effektiv när du ska presentera en idé för din chef eller ledningsgruppen

Du ska presentera en idé för din chef eller ledningsgruppen. Du känner dig lite nervös och osäker, fast du egentligen tycker att det du…
Följ oss
©2023 All Rights Reserved.