Det ska vara kul att gå till jobbet!

Blogg
maj 2, 2016
Pia Lanneberg

Expert inom kommunikation, ledarskap och varumärkesarbete

Hur lycklig är du på en skala?

Min devis har alltid varit att det ska vara roligt att gå till jobbet. Vi tillbringar så stor del av våra liv där, så varför inte se till att det blir så kul det bara går. Den där riktiga känslan av arbetsglädje brukar uppstå när:

– du verkligen gillar det du gör
– du gör ett arbete som du tycker är meningsfullt och är stolt över
– vet att arbetet du utför är viktigt och får uppmärksamhet och uppskattning för det
– får ta ansvar och gör det
– du lär dig och utvecklas
– arbetar med människor du trivs med

Så hur lycklig är du på jobbet på en skala från 1 – 10?

Är det tummen ner är det hög tid att göra något. Vad beror det på? Är det arbetsuppgifterna, arbetskamraterna, kulturen eller chefen? Kanske är du på fel ställe och det är dags att gå vidare. Sådär är bekvämt och tryggt, men ganska tråkigt. Det troliga är att du inte använder din potential fullt ut. Kanske är du också aningen anonym och otydligt med vad du kan. Sikta på 10 och fundera över vad som krävs för att ta dig dit. Dags stiga fram och se till att chefer och kollegor vet vem du är och på vilket sätt du kan göra nytta.

Ganska många jag möter vet faktiskt inte vad som gör dem lyckliga på jobbet. Ett sätt att ta reda på det är att tänka tillbaka på tre specifika tillfällen när du verkligen kände arbetsglädje. Skriver ner dem och svara på följande frågor:

– Vad hände och vilka var inblandade?
– Vad var det som gjorde att det kändes så bra?
– Vilka saker gjorde upplevelsen möjlig?
– Vilka slutsatser kan du dra om vad som ger dig arbetsglädje?
– Vad kan du göra redan idag för att göra ditt jobb lite roligare?

Som du säkert noterar så hänger arbetsglädje och personligt varumärke intimt samman. När vi arbetar med det vi tycker är kul och är riktigt bra på, blir vi ofta uppmärksammande och uppskattade för precis just det. Och då infinner sig den där känslan vi alla eftersträvar: energi, motivation och glädje.

Vill du veta mer om arbetsglädje och hur man bygger ett starkt personligt varumärke? Köp gärna min bok här. Vill du ha fler än en? Kontakta mig så får du rabatt.

Illustrationer: Pernilla Aspe

Relaterade Inlägg

Blogg
april 24, 2023

Drömchefens egenskaper där LYSSNA är den viktigaste

Kraven på dagens ledare är många och kommer från alla håll och kanter; uppifrån, utifrån och inifrån. Det är inte lätt att vara en…
Blogg
mars 31, 2023

TEDxStockholm presenterar åtta idéer och åtta talare

De flesta av er har säkert någon gång lyssnat på ett TED talk, vi har inspirerats och fascinerats av fantastiska talare som Simon Sinek,…
Följ oss
©2016 All Rights Reserved.