Din karriär är din business!

Blogg
januari 25, 2017
Pia Lanneberg

Expert inom kommunikation, ledarskap och varumärkesarbete

Idag är guldklockan för lång och trogen tjänst något som de flesta av oss aldrig kommer att uppleva (eller ens känner till?). Att stanna i trettio år hos samma arbetsgivare är varken eftersträvansvärt eller ens längre möjligt – idag uppfattas det nästan mer suspekt att ha jobbat på samma ställe i decennier. Eller som författaren och HR-konsulten Liz Ryan uttrycker det:

“Do you really have twenty years of experience —  or do you have one year of experience, repeated 20 times?”

Arbetsmarknaden förändras snabbt, liksom behoven – robotar kan redan ta över allt mer avancerade arbetsuppgifter och konkurrensen är global. Men vad som däremot inte förändras är människans behov – och viljan – att jobba. Så hur ska man då tackla denna ovissa framtid inom arbetslivet? Jo, genom att själv ta ansvar för sin karriär!

Den moderna gigekonomin
Se till att du är anställningsbar och var beredd på att byta både jobb och anställningsform. Den nya arbetsmarknaden brukar kallas gigekonomi, eftersom trenden går mot att man byter fasta anställningar mot tillfälliga gig. I temarapporten Den nya arbetsmarknaden skriver man att ca 20 % av Sveriges arbetsstyrka utgörs av tillfälligt anställda och frilans. (Och den rapporten kom redan 2015.)

De som klarar omställningen bäst är de som tar ansvar för den egna karriären, oavsett anställningsform. Vi kommer att se större krav på människor att ta eget ansvar för sin kompetensutveckling, att se till att man lär sig det man behöver kunna för att göra ett bra jobb.

Det innebär också att vi alla behöver förstå och ta kontroll över hur vi uppfattas av andra. Underskatta aldrig betydelsen av ett gott rykte. Ett gott rykte innebär fler rekommendationer, och det vet vi ju alla, att vi sätter stor tilltro till rekommendationer och referenser från andra. Hur får man ett gott rykte då, kan man ju fråga sig? Ja, det är ingen rocket science, det får man helt enkelt genom att göra ett bra jobb och att vara en “likeable” person. Och genom att vara tydligt med vem man är och hur man kan bidra.

Vi är alla konsulter
Oavsett om du idag är anställd eller om du är frilans, bör du tänka som en konsult när det gäller din karriär. Fokusera på det du är bäst på, förtydliga ditt erbjudande och se till att utvecklas hela tiden. Du kanske stannar hos din arbetsgivare i många år, eller så väljer du en annan väg och byter jobb. Oavsett vilken väg du väljer bör du hålla dig alert och tänka som en konsult.

Det är ditt varumärke som är din anställningstrygghet!

5 tips som gör dig anställningsbar
• Ta kontroll över hur du uppfattas av andra. Stämmer det med hur du vill bli uppfattad?
• Identifiera dina styrkor och var tydlig med på vilket sätt du kan bidra
• Förbered en ”hisspitch” om dig själv så att du vet vad du ska svara när någon frågar “Vad gör du?”
• Ha alltid en skarp och uppdaterad LinkedIn-profil
• Fokusera på vad du kan göra för andra snarare än vad de kan göra för dig!

Relaterade Inlägg

Blogg
april 24, 2023

Drömchefens egenskaper där LYSSNA är den viktigaste

Kraven på dagens ledare är många och kommer från alla håll och kanter; uppifrån, utifrån och inifrån. Det är inte lätt att vara en…
Blogg
mars 31, 2023

TEDxStockholm presenterar åtta idéer och åtta talare

De flesta av er har säkert någon gång lyssnat på ett TED talk, vi har inspirerats och fascinerats av fantastiska talare som Simon Sinek,…
Följ oss
©2017 All Rights Reserved.