I helgen gick som bekant en av Sveriges absolut största entreprenörer ur tiden. Ingvar Kamprads betydelse för Sverige kan knappast överskattas, han satte Sverige på kartan och har haft stor betydelse för hur omvärlden uppfattar oss. Vi brukar ofta använda Ikea och Kamprad som exempel när vi pratar varumärke på våra utbildningar och workshops – hans sätt att bygga varumärke är enastående.
Det går ju inte prata om Ikea utan att nämna deras vision, ”Att skapa en bättre vardag för de många människorna”. Den är genial, en av de bästa jag någonsin har hört. Snacka om inspirerande och meningsfull vision! Vem vill inte vara med och bidra till en bättre vardag för många människor?
Visionen ska inte handla om att tjäna pengar eller att bli marknadsledande, den ska handla om göra skillnad. Att det vi gör spelar roll för andra. Det är alltså svaret på frågan varför vi gör det vi gör som måste besvaras. Vet att det är en utmaning att svara på den frågan, men det är den som skiljer agnarna från vetet. Att känna mening och sammanhang är viktigt för allt fler idag. Vi nöjer oss inte längre med ”bara ett jobb” i samma utsträckning som tidigare, vi vill känna att vi gör skillnad och vi vill vara i ett sammanhang med andra som känner likadant.
Upplevelser är det vi konkurrerar om idag, både medarbetarnas och kundernas. För att uppfattas som vi vill blir uppfattade behövs ett antal riktlinjer som styr vår kommunikation och våra beteenden. Det som måste bestämmas och beskrivas är alltså hur vi gör det vi gör. Det här fattade Ingvar Kamprad tidigt. Redan 1976 formulerade han Ikeas filosofi i sina nio teser som han kallade ”En möbelhandlares testamente” och som sedan delades ut till alla anställda. Han var extremt noga med att värna om Ikea-andan och alla medarbetare måste känna till och leva efter företagets grundläggande värderingar.
Kamprads teser figurerar i en massa böcker om företagskultur och ledarskap, men som inspiration för det egna varumärkesarbetet, och för att hedra Kamprads minne får du dem här också:
- Sortimentet – vår identitet.
- Ikeaandan – En stark och levande verklighet
- Vinst ger oss resurser
- Att med små medel nå goda resultat
- Enkelheten är en dygd
- Linje annorlunda
- Kraftsamling – viktig för vår framgång
- Att ta ansvar – en förmån
- Det mesta är ännu ogjort. Underbara framtid!
Kamprad har också sammanfattat sina råd när det gäller ledarskap, företagskultur och entreprenörskap i ett brev från 2001 som han kallade ”Råd till framtidens entreprenörer av den gamla Möbelhandlaren”. Också här en massa klokskap som fler av oss skulle kunna inspireras och lära av:
• Var alltid på väg. Nöjdhetskänsla är ett sömnpiller.
• Kompensera dina brister. Misstro dem som säger sig veta och kunna allt.
• Se upp med erfarenhet eftersom det ofta hindrar dig från att tänka annorlunda. Varför är ett bra ord.
• Se till att ha din arbetsplats nära verkligheten.
• Arbeta positivt. Det negativa ger dig bara magsår.
• Stå för dina fiaskon. Försök inte bortförklara.
• Diskutera, motivera och sälj in. Men när beslut är fattat, då är det bara genomförandet som räknas.
• Se dina problem som möjligheter.
• ”Bry dig” om din viktigaste resurs, dina medarbetare, och se till att alla har kul på jobbet.
Till slut, tänk på att framtiden behöver dig!
Här kan du läsa Kamprads teser i sin helhet.