Ernst Billgren testar sitt varumärke

Blogg
februari 23, 2015
Pia Lanneberg

Expert inom kommunikation, ledarskap och varumärkesarbete


Nytt varumärke för Ernst Billgren

Läste idag att Ernst Billgren vill undersöka vilken betydelse det personliga varumärket har för konsten. Han har helt enkelt bytt namn och stil. Bort med rävarna, in med något annat (oklart vad) och så byter han namn till Wilhelm von Kröckert. Kan absolut förstå poängen med ett sådant experiment, men sedan så går han ut och berättar detta i media. Hur tänker karln? Då blir det ju ihelt poänglöst! Vi kommer i alla fall att tänka – Ernst Billgren…..

Kanske är det bara ett sätt att få uppmärksamhet, något som han ju uppenbart är ganska bra på. Eller så har han inte fattat det grundläggande tänket kring hur varumärken fungerar:

1. Ett namn är inte samma sak som varumärke. Namnet eller logotypen är det vi ser och varumärket är det vi tänker och känner. Ett namn är bara ett namn om vi inte fyller det med något. 

2. Ett varumärke är ett gäng associationer som vi kopplar till en plats, en produkt, ett företag eller en person. Det är den mentala bild vi får när vi tänker på någon. Man kan också säga att det är den totala upplevelsen av att ha med någon att göra, i det här fallet handlar det alltså inte bara om konsten utan lika mycket om konstnären. Hans specifika stil och manér är en del, den andra delen handlar om Ernst Billgren själv: vem han är, vad han står för och de känslor han väcker.

Det här vet till exempel Camilla Läckberg; det räcker i regel inte att skriva bra deckare. Vi köper liksom hela kittet; vem hon är och vad hon står för. Och för att lyckas måste hon vara synlig i (för henne) rätt sammanhang så att vi läsare får en känsla för människan bakom boken. 

Och det här vet Ernst Billgren också, få har ju varit så synliga i media som han. Och han väcker känslor. För eller emot. Och det har naturligtvis varit helt avgörande för hans framgångar. Det är alltså inte bara rävarna vi köper utan den totala upplevelsen av såväl konsten som konstnären. Det är ju inte riktigt lika hippt att ha en tavla av en helt okänd konstnär hemma. Vi vill veta något om personen bakom.

Styrkan i ett varumärke mäts i:
– de associationer som kopplas till ett varumärke
– det som skiljer ett varumärke från ett annat
– hur välkänt ett varumärke är
– vilket förtroende vi har för varumärket, det vill säga kan vi lita på personen/produkten/tjänsten. Kommer hen    att leva upp till våra förväntningar?

Ledsen Ernst Billgren, men det här experimentet känns inte seriöst. Att byta namn och stil och sedan berätta det för media samtidigt som han säger sig vill testa varumärkets betydelse för konsten….Jag är PR-konsult själv och gillar egentligen inte uttrycket PR-trick, men det här luktar onekligen som ett sådant. 

Läs artikel i DN här

Relaterade Inlägg

Blogg
april 24, 2023

Drömchefens egenskaper där LYSSNA är den viktigaste

Kraven på dagens ledare är många och kommer från alla håll och kanter; uppifrån, utifrån och inifrån. Det är inte lätt att vara en…
Blogg
mars 31, 2023

TEDxStockholm presenterar åtta idéer och åtta talare

De flesta av er har säkert någon gång lyssnat på ett TED talk, vi har inspirerats och fascinerats av fantastiska talare som Simon Sinek,…
Följ oss
©2015 All Rights Reserved.