Fem misstag som kan förstöra din karriär

Blogg
maj 9, 2018
Pia Lanneberg

Expert inom kommunikation, ledarskap och varumärkesarbete

Vi gör alla misstag, det ligger i människans natur. (Och den som till äventyrs inte begår några misstag utmanar sannolikt inte sig själv tillräckligt mycket.) Misstag är grunden i all utveckling och det är, tycker vi, ofta misstagen som ger de mest intressanta historierna och lärdomarna. Misstag är helt enkelt en naturlig del av livet och arbetslivet.

Men det finns några misstag du bör se upp med:

  1. Att tro att du måste veta allt och göra allt själv för att bli framgångsrik

Du behöver självklart vara bra på något för att bygga en framgångsrik karriär. Men det är fel att tro att du måste kunna allting och göra allting själv, inte minst som chef. Den som gör allt själv kommer att fokusera på fel saker och som chef kommer du dessutom att framstå som ett kontrollfreak som inte litar på dina medarbetare. Se till att delegera och detaljstyr inte ditt team. De flesta framgångsrika personer brukar också säga att de helst omger sig av människor som är bättre än de själva – om du oftast känner att du är den smartaste personen i rummet är du sannolikt i fel rum.

  1. Att tro att du kommer att bli en bättre ledare utan att anstränga dig

Många som når en chefsposition gör misstaget att tro att det som tagit dem till den positionen kommer att få dem att stanna där. Så är det inte. Oavsett hur bra du är på ditt jobb så behöver du jobba på ditt ledarskap. Att leda andra är en kompetens som kräver ständig utveckling. Ett bra sätt att skaffa en ledarskapscoach som kan hjälpa dig att förstå och utveckla dina styrkor och svagheter.

  1. Att sätta livet på paus tills du når dina karriärmål

Om du inte har ett liv utanför jobbet då finns det en risk att du inte når dit du vill i karriären heller. Att jobba många timmar är inte nödvändigtvis en nyckel till framgång, det är så klart vad du gör under timmarna som räknas. Otaliga studier visar att vi människor behöver vila och avkoppling för att kunna prestera på topp. Balans helt enkelt. Lyckoforskaren och bästsäljande författaren Shawn Achors studier visar dessutom att lyckokänslan fungerar tvärtom mot vad vi ofta tror – vi tror att om vi bara når nästa steg så eller nästa mål – då kommer vi att bli lyckliga. Hans forskning visar att det är precis tvärtom, det är större chans att nå framgång om du redan är lycklig. Titta gärna på hans TED Talk här.

  1. Att sträva efter en viss titel istället för att ha ett syfte

Den som är mer upptagen av titlar och status än av substans kommer sannolikt att få problem i sin karriär. Ibland kan det vara nödvändigt att ta ett steg bakåt för att nå sitt mål. Den som har ett långsiktigt syfte att jobba mot har lättare för att hålla ögonen på bollen och att byta strategi efter vad som funkar bäst i varje given situation. Simon Sinek pratar om att ha en ”fixed cause” och en ”flexible playbook”. I dagens snabbrörliga värld verkar det som en smart strategi.

  1. Att bränna broar

Det här är kanske det största misstaget av alla. Oavsett hur lockande det är att smälla igen dörren på vägen ut efter att ha uttalat några väl valda sanningar, så är den kortsiktiga tillfredsställelsen i det inte värd risken på lång sikt. Det är alltid smartare att vårda sina relationer och att vara den större personen oavsett hur situationen egentligen var eller vad som var rätt i sak.

Relaterade Inlägg

Blogg
april 24, 2023

Drömchefens egenskaper där LYSSNA är den viktigaste

Kraven på dagens ledare är många och kommer från alla håll och kanter; uppifrån, utifrån och inifrån. Det är inte lätt att vara en…
Blogg
mars 31, 2023

TEDxStockholm presenterar åtta idéer och åtta talare

De flesta av er har säkert någon gång lyssnat på ett TED talk, vi har inspirerats och fascinerats av fantastiska talare som Simon Sinek,…
Följ oss
©2018 All Rights Reserved.