Kuratera innehåll – bra sätt att komma igång med innehållsmarknadsföring

Blogg
september 28, 2016
Pia Lanneberg

Expert inom kommunikation, ledarskap och varumärkesarbete

Du vet det säkert redan, att idag pratar ”alla” om att bra content (innehåll) är avgörande för att lyckas med marknadskommunikationen. Du måste helt enkelt producera sådant innehåll på sociala medier och dina nyhetsbrev som andra vill ta del av. Allt för många tillämpar en envägskommunikation där man sprutar ut information och budskap som inte tillför ett enda dugg för någon. Ofta tänker man att ”det här vill jag få ut”, istället för att fundera på vilket sätt innehållet kan vara av värde för andra. Många jag pratar med inser förstås det här, men tycker att det svårt. Därför vill jag gärna slå ett slag för kuratering som ett smart insteg till innehållsmarknadsföring, du riskerar ganska lite och kan känna dig fram.

Att kuratera handlar i digitala sammanhang om att dela värdefullt innehåll (inom ramen för det område som man verkar inom) med sitt nätverk. Du och dina kollegor producerar alltså inte något innehåll själva, utan sammanställer länkar till bra innehåll (videor, artiklar, slideshare-presentationer e.t.c.) och delar det vidare till företagets följare, Gärna med en kommentar varför du tyckte att det var bra, men ibland räcker det med  ”det här var spännande, läs det!”.

Att kuratera är ett enkelt sätt att med relativt liten ansträngning ge sina följare och potentiella kunder värdefullt innehåll; du har tagit del av något bra som du delar vidare till andra som du vill ska få samma insikter, lärdomar…etc. Det är inte säkert att de läser, men det spelar faktiskt mindre roll – du var schysst och delade med dig och du blir betraktad som en källa för bra innehåll. Även om du inte producerar eget innehåll, vinner du förtroende som avsändare.

Jag tycker att kuratera är ett enkelt första steg för att skapa en närvaro i sociala medier och stärka sitt varumärke. Men det finns mer att vinna: eftersom du tar del av så mycket kunskap vässar du din egen kompetens samtidigt som du får idéer till bra innehåll för egen produktion.

Glöm inte att mäta och följa upp. Vilket innehåll uppskattas av dina följare? Vilka följer dig, vilka gillar och delar? Kom ihåg att antalet gilla är mindre viktigt än vilka som gillar och delar.

Lycka till!

 

 

Relaterade Inlägg

Effektiv kommunikation
Blogg
september 29, 2022

Sex sätt att bli mer effektiv när du ska presentera en idé för din chef eller ledningsgruppen

Du ska presentera en idé för din chef eller ledningsgruppen. Du känner dig lite nervös och osäker, fast du egentligen tycker att det du…
Blogg
augusti 25, 2022

Vd:s varumärke driver försäljning och ökar företagets synlighet

Som vd för ditt företag är du ansiktet utåt för företaget eller verksamheten du driver. Du är den som alla först tänker på när…
Följ oss
©2016 All Rights Reserved.