Lär av den bästa – Steve Jobs

Blogg
april 20, 2022
Pia Lanneberg

Expert inom kommunikation, ledarskap och varumärkesarbete

Som gammalt Apple-fan och har jag följt både företaget och grundaren Steve Jobs under många år. Jag är precis som många andra väldigt imponerad över Steve Jobs gärning, men också över hur vass han var på att kommunicera. Läste för några år sedan en artikel i Forbes där han delade med sig av sina framgångstips som också går att översätta till alla oss som vill utveckla våra personliga varumärken. Så bra och fortfarande i allra högsta grad relevant. Har sammanställt några av tipsen. Kolla här:

Gör det du älskar
Gör det du älskar och älska det du gör – det är nog världens bästa och enklaste marknadsföringsstrategi. Det finns inget mer tilltalande än människor som verkligen brinner för det de gör.

Vad kan vi lära: Att hitta det vi älskar att göra är viktigt, det är där vår största potential finns. Det vi tycker är riktigt roligt, blir vi oftast väldigt bra väldigt på. Vi gör det utan större ansträngning och eftersom det är så kul så utvecklas vi och lär oss mer. Och så småningom blir det en del av vårt signum.

Ha ett syfte – gör avtryck
Alla inspirerande ledare vet varför de gör det de gör. Och de har en förmåga att kommunicera det på ett sätt som inspirerar människor. Steve Jobs syfte med Apple var inte att kränga datorer utan att ta något som är fult och komplicerat och göra det snyggt och enkelt att använda.

Vad kan vi lära: De flesta jag träffar vet vad de gör, men väldigt få kan svara på varför de gör det de gör. Du behöver kunna svara på frågan varför du gör det du gör? Kom ihåg att vi respekterar och attraheras av människor som lyfter blicken och använder det de är bra på till att göra nytta för andra.

Fokusera
Steve Jobs menade att det är viktigt att säga nej. Ibland viktigare än att säga ja. Innovation kommer från att säga nej och att avgränsa och fokusera. Det är när det spretar och vill vara allt för alla som det brukar gå åt pipsvängen.

Vad kan vi lära: Fokus brukar, enligt min erfarenhet, vara en utmaning för väldigt många. Men det är viktigt, att vara diversehandlare funkar bara om vi tävlar om pris, annars är det i regel en dålig strategi. Vi kan helt enkelt inte vara allt för alla med trovärdigheten intakt. Fokusera i stället på det du är allra bäst på att göra!

Titta på och inspireras av andra branscher
Forskare från Harvard har upptäckt att de största innovatörerna är duktiga på att ta bra idéer från olika områden och applicera dem på de produkter och tjänster de arbetar med. Typ: vad kan läkemedelsbranschen lära sig av bokbranschen?

”Vi måste skapa exceptionella kundupplevelser för varje kund, vid varje tillfälle”, sa Steve Jobs. Han var nyfiken på hur de företag som var framgångsrika på kund-upplevelser gjorde. Han struntade i vad konkurrenterna gjorde, hans Apple Store inspirerades i stället av hotellkedjan Ritz- Carlton. Apples tag line är också: ”Think different”.

Vad kan vi lära: Ett sätt att utvecklas är att titta på hur andra gör, men istället för att titta på dina konkurrenter eller kollegorna på ditt företag, kan du inspireras och lära av hur människor i liknande positioner på andra företag eller i andra branscher.

Berätta historier
Du kan ha hur bra idéer eller produkter som helst, men om du inte kan övertyga andra om hur bra du, dina idéer eller produkter är, så kommer du ingenstans. Kommunikation är nyckeln för att lyckas. Det låg många timmars träning låg bakom Steve Jobs framgångsrika och minnesvärda presentationer.

 Vad kan vi lära: Just nu kan man tydligt se att den absolut starkaste trenden inom marknadsföring och varumärkesbyggande är just storytelling. Och det finns flera skäl till det: historier bidrar till att göra det komplexa enkelt och budskapet lätt att komma ihåg, historier skapar mentala bilder och är ett sätt att väcka känslor och engagera människor. Våra hjärnor är helt enkelt som gjorda för historier och det finns en hel del forskning som visar på vilket effektivt kommunikationsverktyg det är.

Sälj drömmar, inte produkterna
Ingen bryr sig om dina produkter och när Apple startade sina första butiker sa Jobs: ”Vi ska inte sälja datorer, vi ska berika människors liv”.

Vad kan vi lära: I stället för att prata om VAD du säljer eller kan, tänk resultat och nytta. Vad skapar du för värde? Vad är resultatet av ditt arbete? På vilket sätt kan du hjälpa andra att lyckas? PÅ vilket sätt kan det du är bäst på, matcha någon annans behov?

Följ din inre röst.
Ha modet att följa ditt hjärta och din intuition, innerst inne vet de flesta precis vad de vill och vem de vill vara.

Vad kan vi lära: Det är lätt att påverkas av vad alla andra tycker. Men om du verkligen tror på något – go for it!

Läs hela artikeln här http://www.forbes.com/sites/carminegallo/2014/05/02/the-7-innovation-secrets-of-steve-jobs/

 

 

 

Relaterade Inlägg

Blogg
april 24, 2023

Drömchefens egenskaper där LYSSNA är den viktigaste

Kraven på dagens ledare är många och kommer från alla håll och kanter; uppifrån, utifrån och inifrån. Det är inte lätt att vara en…
Blogg
mars 31, 2023

TEDxStockholm presenterar åtta idéer och åtta talare

De flesta av er har säkert någon gång lyssnat på ett TED talk, vi har inspirerats och fascinerats av fantastiska talare som Simon Sinek,…
Följ oss
©2022 All Rights Reserved.