Nätverk viktigast för att få jobb

Blogg
augusti 14, 2014
Pia Lanneberg

Expert inom kommunikation, ledarskap och varumärkesarbete

Viktigast av allt är personliga rekommendationer. Enligt SCB är det så många som tre av fyra jobb som går via kontakter. Så ditt nätverk viktigare än någonsin. Det lönar sig att lägga ner tid och engagemang på sina kontakter. Ditt nätverk är alla du har en personlig relation till och ju bättre relationer du har med olika människor desto större glädje har du av ditt nätverk.

Det viktigast är att komma ihåg är att det inte i första hand, handlar om vad du kan få ut av ditt nätverk utan vad du kan göra för dem. Var en lika bra kontakt för andra som du vill att de ska vara för dej.  Hör inte av dig till bara när du behöver något – underhåll ditt nätverk. Hela tiden.

Ibland kan man ju nästan tro att det är en allmän uppfattning därute och det är de med flest Facebook-kompisar som vinner. Men så är det inte – du måste lämna skärmen och ge dig ut i den fysiska verkligheten. En förutsättning för bra relationer är nämligen att du ser till att lära känna dem som ingår i ditt nätverk. Du måste ge dem lite tid och engagemang.

Några tips för att utveckla bra nätverk är:

– Hjälp till – dela med dig av kunskap och kontakter

– Tipsa om aktiviteter, artiklar och annat som du tror att någon eller några i ditt nätverk kan ha glädje av

– Visa engagemang och uppskattning

– Håll vad du lovar

– Ät lunch eller ta en fika utan annat syfte än att ha trevligt

Relaterade Inlägg

Blogg
april 24, 2023

Drömchefens egenskaper där LYSSNA är den viktigaste

Kraven på dagens ledare är många och kommer från alla håll och kanter; uppifrån, utifrån och inifrån. Det är inte lätt att vara en…
Blogg
mars 31, 2023

TEDxStockholm presenterar åtta idéer och åtta talare

De flesta av er har säkert någon gång lyssnat på ett TED talk, vi har inspirerats och fascinerats av fantastiska talare som Simon Sinek,…
Följ oss
©2014 All Rights Reserved.