Personal branding à la Olof Palme

Blogg
september 23, 2014
Pia Lanneberg

Expert inom kommunikation, ledarskap och varumärkesarbete

Storstädade hemma i helgen och hittade ett nummer av tidningen Chef från 2012. Bläddrade igenom den och fastnade för en artikel om hur Olof Palme nådde toppen. Palme var förvisso rätt kontroversiell, men samtidigt rätt fascinerande. Inte minst för oss som är intresserade av retorik och personal branding. Artikelförfattaren beskriver sju saker som han menar var avgörande för Palmes karriär. Dom inspirerade mig till följande sju tips, för alla er som vill utveckla era personliga varumärken.

1. Skilj dej från resten.

Palme var oerhört karismatisk och en väldigt skicklig debattör och talare. Han var också rätt kontroversiell och framstod ofta som lite aggressiv, och just det sistnämnda är kanske inte något att ta rygg på  Det är svårt att plocka poäng om man framstår som osympatisk. Lyft fram det som gör dej speciell;  det ska bygga på den du verkligen är, vara relevant och attraktivt för dom som fattar beslut om dej.

2. Utveckla talets gåva.

Palme var retoriskt skicklig och det var ett av skälen till att han blev så uppmärksammad. Kommunikation är fortfarande en kritisk framgångsfaktor för alla som vill lyckas i yrkeslivet. Tycker du att det är svårt, ta hjälp av någon som kan.

3. Prata med människor.

Palme menade att mötena med människor var mer värdefulla än teoretisk bildning. Han hade säkert rätt och det gäller faktiskt mer än någonsin tidigare. Din förmåga att bygga relationer och samverka med andra, kan inte nog betonas. Lägg ner lite tid på det och du kommer snabbt se hur det påverkar ditt liv på ett bra sätt, på alla plan.

4. Satsa på dina hjärtefrågor.

Att Palme var en engagerad person som verkligen brann för vissa frågor, råder det nog inga tvivel om. Du behöver också fundera över vilka frågor/områden som engagerar dej extra mycket. Så pass mycket att du är beredd att lägga ner lite extra tid och energi på dem. Vi gillar engagerade människor, engagemang smittar, engagemang är attraktivt.

5. Våga ta fajten.

Palme var helt orädd och hade inga problem att sticka ut hakan och fajtas för saker han trodde på. Det är inte alltid helt enkelt att våga stå på sig. Det hotar våra grundläggande behov av att höra till och bli omtyckta. Men ibland är det nödvändigt att våga stå upp för saker vi tror på och tycker är viktiga. Se bara till och göra det på ett sätt som omgivningen kan ta till sig. Och tappa aldrig respekten för andra människor.

6. Välj laget framför jaget.

Palme förstod att ensam inte är stark och såg till att omge sig med kompetenta människor som han knöt nära band till. Jag möter många som tror att personal branding handlar om individualism, egoism och att hävda sig själv. Men faktum är att dom som har verkligt starka personliga varumärken är bra på att samverka med andra, de är goda relationsbyggare och har förmåga att skapa gemensam nytta.

7. Koppla ner.

Olof Palme hade tydligen en sällsynt förmåga att stänga av omvärlden.  Något att avundas, inte minst nu i vår uppkopplade värld.  Det är lätt att tro att vi måste synas överallt och hela tiden. Men att bygga ett starkt personligt varumärke handlar inte bara om synlighet, det handlar om att leverera värde till din uppdragsgivare; att vara dig själv, men förstå hur du använder ditt bästa jag för att lyckas i yrkeslivet. Så tänk på det och prova emellanåt att logga ut, koppla ner och koppla av!

 Vill du läsa originalartikeln? Klicka här

Relaterade Inlägg

Blogg
april 24, 2023

Drömchefens egenskaper där LYSSNA är den viktigaste

Kraven på dagens ledare är många och kommer från alla håll och kanter; uppifrån, utifrån och inifrån. Det är inte lätt att vara en…
Blogg
mars 31, 2023

TEDxStockholm presenterar åtta idéer och åtta talare

De flesta av er har säkert någon gång lyssnat på ett TED talk, vi har inspirerats och fascinerats av fantastiska talare som Simon Sinek,…
Följ oss
©2014 All Rights Reserved.