Siktet inställt på 2017 – här kommer några spaningar

Blogg
januari 11, 2017
Pia Lanneberg

Expert inom kommunikation, ledarskap och varumärkesarbete

Kanske inte så mycket nytt, men spännande är det!  Vi har läst, lyssnat och funderat och här kommer några spaningar inför det nya året. Håll till godo!

#1. Lyft fram experterna!
Thought leaders är ett begrepp som vi kommer att prata mycket om framöver. De är opinionsbildare och experter som inspirerar och driver förändring inom sitt gebit. Det är personer som andra gärna refererar till och lyssnar på. Genom att lyfta fram experterna synliggör man företagets kompetens, stärker trovärdigheten och i slutändan generar det förstås fler uppdrag och stärkt företagsvarumärke. Men oavsett om du är anställd på ett företag eller om du är småföretagare som vill utveckla din verksamhet, kan ett tydligt ”thought leadership” göra hela skillnaden. Vi litar generellt sett mer på personer som vi betraktar som experter.

Det betyder att det blir allt viktigare att identifiera och synliggöra medarbetare som både kan och vill bidra. Genom att dela med sig av sina expertkunskaper till företagets målgrupp stärka de såväl sitt eget som företagets varumärke. Vi kommer därför att se fler utbildningsinsatser inom personal branding, sociala medier och strategisk kommunikation för att stärka företagets thought leaders.

#2. Social selling – verktyg för alla medarbetare
Social Selling är ett annat buzzword som det har talats om en del under det gångna året. Det handlar om att använda sociala medier och sina nätverk för att kom-municera och interagera med potentiella kunder. Interagera är ett nyckelord här, dvs att skapa dialog där man diskuterar, svarar på frågor eller på andra sätt interagerar med läsaren. Online marketing ersätts nu av online communication. Generositet och en genuin vilja att hjälpa är nyckeln, så bjud på din kunskap och hjälp andra att lyckas.

Företag ser nu sina medarbetare som en integrerad del i sin sociala mediestrategi. Alla, från toppchefsnivå till senast anställda, kommer framöver få utbildning i hur man använder sociala medier för individuell och organisatorisk framgång.

#3. Lärande i realtid allt viktigare
Vi som jobbar med utbildning/kompetensutveckling har sett det länge – lärande i realtid lyfts nu fram som en naturlig del av arbetsvardagen. Företag inriktar sig nu på att ge medarbetarna tillgång till den kompetens de behöver när de behöver den.  Workshops och traditionella utbildningar kombineras med ”on-demand learning” som kan bestå av videos, poddar, böcker, artiklar, quiz och olika varianter av e-learning. Lärandet kommer att bli mycket mer personligt och anpassat efter individens karriärmål. Men samtidigt kommer större ansvar läggas på medarbetarna när det gäller att identifiera den träning och kompetensutveckling man behöver för att göra ett bra jobb. Människor med starka personliga varumärken gör lärandet till en prioritet.

#4. Content marketing, inget nytt men fortfarande väldigt viktigt
Content marketing är ett av de mest använda begreppen inom PR och marknadsföring under senare år. Det handlar helt enkelt om att skapa innehåll som väcker intresse. Egentligen är ju det inget nytt alls, det är det som tidningar, tv-bolag och pr-byråer har ägnat sig åt i decennier.  Men numera, tack vara internet, kan alla vara sina egna pr-konsulter och publicister. Det är en fantastisk möjlighet som har öppnat sig, men samtidigt innebär det att nätet fullkomligt svämmar över av innehåll som inte uppmärksammas. Enligt studier från Buzzsumo och Moz passerar över hälften att allt innehåll som produceras på nätet obemärkt. Vi har sett andra studier som menar att det är betydligt mer.

Att skapa värdefullt och engagerande innehåll är ett grymt redskap när det gäller varumärkesbyggande. Men bra innehåll handlar om att hjälpa kunderna (eller läsarna) och skapa riktigt värde. Uppmärksamhet är, som bekant inget man får – den måste förtjänas.

#5. Allt fler satsar på rörligt
Att YouTube är störst på rörligt media och att yngre generationer använder den som sin främsta sökkanal visste vi sedan tidigare, men nu är rörliga medier verkligen på frammarsch på bred front. Video slår nu igenom i de flesta kanaler, allt från Snapchat, Facebook, Instagram till e-post och sökmotoroptimering. Enligt Syndacast kommer 74% av all trafik på internet under 2017 vara rörlig.

Det finns många fördelar med rörlig bild; det är lättare att förmedla ett budskap eller att förklara en produkt eller en process. Det fångar besökarens uppmärksamhet, väcker intresse och är perfekt för att förmedla känslor och intryck. Dessutom minns vi visuell information bättre än text. TV eller video är också ett utmärkt sätt att bygga företagskultur, befästa utbildningsinsatser och bygga relationer med befintliga och potentiella kunder. Med appar som Meerkat och Periscope kan vi lugnt räkna med att rörlig bild kommer ta allt större plats även i sociala medier under det närmaste året.

#6. Influencers ökar i betydelse
I takt med att allt fler människor ogillar reklam och använder ad blockers blir så kallade influencers viktigare i marknadsföringen.  Vi vet sedan länge att rekommendationer värderas oerhört högt – kolla in den här undersökningen från Digital Intelligence today – när personer som du beundrar, respekterar eller kan identifiera dig med gillar ett varumärke är det troligt att du också är beredd att prova. Så liera dig med rätt influencers och du får en släng av sleven; högre trovärdighet och ökad synlighet betyder att sannolikheten för att du får fler uppdrag och kunder ökar betydligt.

Läs gärna mitt Pulseinlägg om Robert Cialdini professor och forskare i psykologi och marknadsföring och tillika en av världens främsta experter i konsten att påverka.

#7. Egoism och egonytta ersätts av samarbete och allmännytta
Vet att jag har tjatat om det här länge och många har greppat det, men i år kommer det att slå igenom på bred front. Det handlar inte bara om vad du tycker är kul och viktigt, eller att synas bara för att synas. Nu är det dags att höja blicken och fundera på hur det vi tycker är roligt och viktigt kan vara till nytta för många andra. Om du gör bra saker för andra så kommer det helt säkert att uppmärksammas.

Alexander Bard har länge pratat om att egoismen är död, att de som bara riktar strålkastar-ljuset på sig själva är den nya digitala underklassen – och jag håller med! Me ersätts av We. I en värld som ständigt förändras och med en arbetsmarknad (och värld)  som inte längre är så värst trygg måste vi samarbeta. Låt oss inleda det nya året med att tillsammans försöka göra världen till en lite bättre plats!

Vill du ha mer spaningar, tips och nyheter från oss?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev här!

Läs också:

17 marketing trend to watch out for

 

 

 

 

 

 

Relaterade Inlägg

Blogg
april 24, 2023

Drömchefens egenskaper där LYSSNA är den viktigaste

Kraven på dagens ledare är många och kommer från alla håll och kanter; uppifrån, utifrån och inifrån. Det är inte lätt att vara en…
Blogg
mars 31, 2023

TEDxStockholm presenterar åtta idéer och åtta talare

De flesta av er har säkert någon gång lyssnat på ett TED talk, vi har inspirerats och fascinerats av fantastiska talare som Simon Sinek,…
Följ oss
©2017 All Rights Reserved.