Starka personliga varumärken lämnar avtryck – vilket är ditt?

Blogg
augusti 19, 2015
Pia Lanneberg

Expert inom kommunikation, ledarskap och varumärkesarbete

Starka personliga varumärken lämnar avtryck - vilket är ditt?Visst är det så att vi minns den bästa måltiden vi har ätit, den roligaste utbildningen, den bästa kursledaren, den trevligaste doktorn eller den bästa hantverkaren vi anlitat? Vi minns helt enkelt de upplevelser som är förknippade med starka känslor bättre än andra. Samma sak med människor, vi minns bäst de som på ett eller annat sätt lämnar avtryck – det gäller bara att bli ihågkommen för rätt saker…

Starka personliga varumärken är lätta att komma ihåg och värda att minnas. Det betyder i första hand att du måste vara både intressant och relevant; det betyder att det du säger och står för måste vara av betydelse för de som du vill ska anlita dig. Därför måste du ställa dig frågorna: Vad kan jag som potentiella (eller befintliga) uppdragsgivare behöver? Hur kan jag bidra? Vad vill jag bli välkänd och uppskattad för? Vilken känsla vill jag lämna efter mig?

Fundera över dina svar, de är viktigare än du kanske tror.
Här kommer några tips på vad du kan göra för att lämna avtryck.

1. Lyft fram din signaturstyrkor
Alla har vi något som vi är väldigt bra på och som vi vill att andra ska komma ihåg oss för. Man skulle kunna kalla de för dina signaturstyrkor. Identifiera vilka som är dina och integrera dem i allt du gör. Om du till exempel är kreativ, fundera över flera sätt och tillfällen att vara kreativ på. 

2. Hjälp till där du kan: 
Folk kommer ihåg dem som är vänliga, osjälviska och villiga att hjälpa och stötta andra. Världen är fylld med människor som tänker jag jag jag. Stick ut genom att vara genuint intresserad av andra, och villig att sträcka ut en hjälpande hand.

3. Sprid positiv energi omkring dig:
Jag säger inte att du måste vara sådär hejdlöst positiv hela tiden. Nej då, inte alls, se bara till att du inte är en sådan som sprider negativ energi omkring dig. Du vet en sådan som gnäller, osar sitt missnöje till allt och alla, och pratar skit om andra så fort någon vänder ryggen till. Ibland är de bra att fråga sig, vad gör jag för att bidra till ett gott arbetsklimat? För att vara en trevlig arbetskamrat och medarbetare?

4. Leverera MVG-resultat
Häromdagen pratade jag med en tjej som framgångsrikt driver ett eget bolag och jag frågade henne vad hon gör för att lyckas. Hon sa: jag är bra på att bygga relationer och jag ser hela tiden till att leverera mitt allra bästa. Och visst är det så. Det spelar ingen roll om vi syns på sociala medier eller i varenda tidningsblaska, om vi inte levererar blir vi lätta att välja bort. Du behöver absolut inte leverera på MVG-nivå i allt du gör. Bara inom det du vill bli välkänd och uppskattad för.

5. Fokusera
Diversehandlare konkurrerar genom att hålla låga priser, som till exempel ÖoB som också har en slogan där de slår fast att priset är skillnaden. Och det kan ju vara en lysande strategi om du har ett företag som säljer någon form av stapelvaror. Men inte om du vill bygga ett starkt personligt varumärke. Tänk på personer som du känner. Visst är det så att du minns bäst de som är kända för något specifikt – inte för 100 saker? Fundera över följande: Varför gör du det du gör? Vad driver dig, vad står du för, vad är du beredd att kämpa för? Vad är du riktigt riktigt bra på och hur kan du bäst leverera värde? Och när du vet det fundera över hur du kan du synliggöra det på ett bra sätt. Sedan är det bara FOKUS som gäller.

6. Var autentisk
Ingen orkar umgås med någon som framstår som perfekt. Människor är intresserade av dem som man kan relatera till. Visa vem du egentligen är. Låt människor se dina brister och dina förtjänster. Ge råd och ta råd. Var inte en som vet allt, utan en person som andra människor känner sig bekväm att umgås med.

Relaterade Inlägg

Blogg
april 24, 2023

Drömchefens egenskaper där LYSSNA är den viktigaste

Kraven på dagens ledare är många och kommer från alla håll och kanter; uppifrån, utifrån och inifrån. Det är inte lätt att vara en…
Blogg
mars 31, 2023

TEDxStockholm presenterar åtta idéer och åtta talare

De flesta av er har säkert någon gång lyssnat på ett TED talk, vi har inspirerats och fascinerats av fantastiska talare som Simon Sinek,…
Följ oss
©2015 All Rights Reserved.