Trendspaning 2016

Blogg
januari 7, 2016
Pia Lanneberg

Expert inom kommunikation, ledarskap och varumärkesarbete

Trendspaning
Jaha, då har 2015 blivit 2016 och alla undrar förstås vad som kommer hända då. Jag har läst, lyssnat och funderat över vad som kan vara viktiga trender inom personal branding. Håll till godo!

1. Personifieringen ökar – företagen stärks genom att lyfta fram medarbetarna
Allt fler företag ser nu på personal branding som en extremt viktig affärsfråga eftersom det innebär en grym konkurrensfördel. Främst av två skäl:

a) Varumärken handlar till stor del om psykologi, om mjuka värden som relationer, känslor och upplevelser – och det kan bara förmedlas av människor. Personal branding är ett sätt att ge företaget en själ, att levandegöra varumärket och att vara trovärdig och äkta. Fram tills nu har man bara haft talespersoner baserat på hierarkisk tillhörighet, men i den nya digitala verkligheten kan alla medarbetare vara en talesperson och varumärkesambassadör.

b) Personal branding är ett sätt att lyfta fram företagets unika kunnande, att generera värdefulla insikter och ge råd kring sådant som är relevant för företagets kunder.  Genom att visa upp medarbetarna som tillförlitliga experter vinner ni både kundernas förtroende och hjärtan. Och i slutändan förhoppningsvis även affären.

2. Att omvärldspana och lära nytt allt viktigare
Ingen vill ha gårdagens hjältar, kunskap blir fort gammal och om man inte är snabb på att plocka upp det nya hamnar man ohjälpligt på efterkälken. Människor med starka personliga varumärken gör lärandet till en prioritet. Uttrycket ”hire for attitude train for skill” har väl aldrig varit mer relevant. Har du rätt inställning och en vilja och förmåga att lära dig nya saker snabbt har du en oerhörd konkurrensfördel.
Traditionell kompetensutveckling kommer att minska i betydelse, stället blir videofilmer allt viktigare för lärande organisationer. Inte nog med det, lärande i realtid kommer att bli en naturlig del av arbetsdagen, inte en add-on verksamhet. Företag kommer mer och mer att inrikta sig på att ge medarbetarna tillgång till den kompetens de behöver när de behöver den.

3. Linkedin allt viktigare
En del företag tror fortfarande att om ”mina medarbetare är på Linkedin, måste de vara på jakt efter nytt jobb.” Men Linkedin är idag så mycket mer än en CV-databas och ett digitalt nätverk, det är en plattform för varumärkesbyggande.
Nu kommer allt fler företag vilja att alla anställda använder Linkedin regelbundet. Rätt använt ökar det synligheten och budskapsgenomslaget, det personifierar företagsvarumärket och gör det lättare att hitta kvalificerade talanger via de anställdas nätverk. I slutändan innebär det ett rejält försprång gentemot konkurrenterna.

4. Det digitala visitkortet slår igenom
Fortfarande är det nog mest företag som presenterar sig via en hemsida, men enskilda personer har börjat förstå poängen med en egen hemsida eller ett så kallat digital visitkort. Det är ett smart sätt att skapa lite extra uppmärksamhet kring din person. Du får kontroll över vad människor ser när de söker efter dig. Hur Google rangordnar sökresultat är en vetenskap i sig, men det troliga är att ditt domännamn prioriteras. Det innebär att när människor googlar ditt namn har du en bra chans att kontrollera den första informationen de ser. Och du slipper att riskera att en person med ditt namn, som du absolut inte vill bli förknippad med, kommer upp långt före dig i sökresultatet.

5. Kuratera, kuratera, kuratera
Vi har så många valmöjligheter när vi ska ta till oss nyheter och annan information att det är lätt att bli handlingsförlamad. Vi behöver helt enkelt någon som hjälper oss att välja. Någon som kuraterar allt innehåll som svämmar över oss. Kuratera handlar inte om att producera innehåll utan att sammanställa och dela det vidare till sina följare. Genom att tipsa om och dela bra innehåll visar du att de får ut något av att följa ditt företag i olika kanaler. På så sätt vinner du förtroende som avsändare, ett förtroende som du sedan kan bygga vidare på.

6. Gör ett klipp om det!
Att video är en av de allra snabbast växande innehållskanalerna råder det inga som helst tvivel om. Videoklipp, speciellt i kortversion är ett oerhört effektivt sätt att sprida innehåll på. Eller att demonstrera produkter och tjänster. Det fångar besökarens uppmärksamhet, väcker intresse och är det perfekt för att förmedla känslor och intryck. Ett sätt att visa upp företagets själ. ”Förståsigpåare” menar dessutom att sidor med videos prioriteras av Google. Och rankning är viktigt, det vet ju varenda kotte!
Att söka jobb med ett filmklipp (video-CV) har vi hört talas om länge, men kanske är det i år det slår igenom på allvar?

7. Storytelling är det nya svarta
Människor har alltid gillat berättelser och storytelling för att bygga varumärke är egentligen inget nytt. Företag har alltid använt berättelser för att stärka eller spegla en företagskultur och för att marknadsföra en produkt eller ett företag. Men i år slår det igenom på bred front eftersom det är ett sätt att både göra intryck och lämna avtryck – vi minns nämligen historier bättre än någonting annat. Nu kommer vi att se allt fler som använder sig av berättelser för att spegla sin personlighet, till exempel på Linkedin, i intervju-situationer och i personliga brev.

8. Karriärcoacher och pr-konsulter blir Personal Brand Trainers
Efterfrågan på människor som kan ämnet är stor. Karriärrådgivare, karriärcoacher, konsulter och HR-personer som inte har bakgrund inom PR och marknadsföring kommer att vilja lära sig mer. Och PR-konsulter kommer i högre grad anlitas för att stötta nyckelpersoner (inte bara vd) som i egenskap av experter ska lyftas fram och agera talesmän för sitt företag.

Vill du ha mer trendspaningar, tips och nyheter från oss?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt kostnadsfritt!

 

Relaterade Inlägg

Blogg
april 24, 2023

Drömchefens egenskaper där LYSSNA är den viktigaste

Kraven på dagens ledare är många och kommer från alla håll och kanter; uppifrån, utifrån och inifrån. Det är inte lätt att vara en…
Blogg
mars 31, 2023

TEDxStockholm presenterar åtta idéer och åtta talare

De flesta av er har säkert någon gång lyssnat på ett TED talk, vi har inspirerats och fascinerats av fantastiska talare som Simon Sinek,…
Följ oss
©2016 All Rights Reserved.