Videoklipp vid jobbsök borde vara en självklarhet 2012

Blogg
augusti 2, 2014
Pia Lanneberg

Expert inom kommunikation, ledarskap och varumärkesarbete

– Varför kan man inte bara skicka in sitt CV, klagar dottern framför datorn.
Ja, det kan man ju fråga sig. Jag är förvånad över att det fortfarande är så vanligt att rekryteringsbyråerna kräver att man ska fylla i sitt CV i små fönster med förvalda alternativ och mallade kategorier. Det känns både omodernt och ineffektivt. Idag när vi pratar om att det är personligheten som avgör och när uttryck som ”hire for attitude och train för skill” hörs flitigt ute på arbetsplatserna, så blir detta krångliga och otidsenliga jobbsökningsförfarande obegripligt. Här reduceras ju individer till textmassa, utan personlighet.

Att kunna skicka in sitt personligt utformade CV och komplettera det med ett videoklipp borde vara en självklarhet 2012! Spola också det personliga brevet – det tillhör en annan tidsålder.

Vad jag har förstått så har intresset för att använda video i olika delar i rekryterings-processen har visserligen ökat, men jag är förvånad över att inte fler utnyttjar det. Med dagen teknik är det ju tämligen enkelt. Med en kort filmsnutt får de arbetssökande en chans att visa sin personlighet och att formulera sig till en mottagare som faktiskt både kan titta och lyssna.

Jag vill också slå ett slag för videofilmade platsannonser. Ett strålande tillfälle för arbetsgivare att marknadsföra sig gentemot de talanger man vill locka till sig. Många som ska gå på jobbintervju undrar dessutom vilken klädkod som gäller på potentiella arbetsplatser och i vilken ålderskategori som de anställda och deras chefer är i. Genom en filmad platsannons får de jobbsökande en ganska klar bild över vad som gäller och om företagskulturen verkar stämma överens med deras egna värderingar. Win-win för bägge parter alltså.

Vill du komplettera ditt CV med ett videoklipp? Klicka här

Relaterade Inlägg

Blogg
april 24, 2023

Drömchefens egenskaper där LYSSNA är den viktigaste

Kraven på dagens ledare är många och kommer från alla håll och kanter; uppifrån, utifrån och inifrån. Det är inte lätt att vara en…
Blogg
mars 31, 2023

TEDxStockholm presenterar åtta idéer och åtta talare

De flesta av er har säkert någon gång lyssnat på ett TED talk, vi har inspirerats och fascinerats av fantastiska talare som Simon Sinek,…
Följ oss
©2014 All Rights Reserved.