De flesta av oss hamnar då och då i situationer där vi måste tala inför en grupp, hålla en dragning, presentation eller en föreläsning. Många känner då någon form av nervositet i början av presentationen. Du vet hur det är – de där första ögonblicken när alla tittar på dig med en viss förväntan.
En viss anspänning eller nervositet kan förvisso vara bra, det kickar igång adrenalinet och får oss att fokusera. Men vi har utbildat flera tusen personer i framförandeteknik och vet hur många det är som faktiskt tycker att det är mer än nervöst. Så pass nervöst att de upplever situationen som ganska vidrig. Den vanligaste anledningen till nervositet är att man proppar hjärnan full med destruktiva tankar eller negativt ”själv-prat” som blir till självuppfyllande profetior. Typ:
• ingen kommer att vara det minsta intresserad av vad jag säger
• alla kommer att döma min kompetens
• jag vet inte var jag ska göra av mina händer
• allt som jag tänkte säga är plötslig borta – jag kommer inte ihåg ett smack
• det kommer att synas att jag är nervös
• jag är säker på att om det finns ett helvete så är det där jag är just nu
Men verkligheten ser helt annorlunda ut. De som lyssnar är förväntansfulla, de vill att du ska lyckas. Ingen kommer att tänka på dina händer och din nervositet syns för det mesta inte alls i den utsträckning du tror. Faktum är att de flesta av våra kursdeltagare utbrister när de ser sig själva på film ”Oj, jag ser ju inte alls så nervös ut!”. Och precis så är det. Bara den vetskapen lugnar.
Men det finns några saker du kan göra för att få det lite lättare och kanske till och med tycka att det är riktigt roligt:
Ändra tankar som stjälper dig till tankar som hjälper dig
En sak är helt säker: publiken känner sig uppfyllda när den som talar lyckas och känner med den som inte gör det. Tänk på att du är i rummet för att dela något med dem som lyssnar. De är, för det allra mesta, genuint intresserade av vad du har att säga. De är på din sida.
Så försök inte att vara perfekt; du ska helt enkelt bara göra ditt bästa för att dela dina tankar med dem som lyssnar. Ordet kommunikation kommer från latinets communicare som betyder att göra gemensamt, dialog, en slags ömsesidighet, och det är precis det som det handlar om.
Om du inte kommer ihåg något, vad spelar det för roll? Antingen går du lugnt och stilla till dina manuskort (stolpar) och tittar efter, eller så litar du på att någon frågar. Eller så kan du lägga till det du glömde på mail eller vid ett annat tillfälle. Kom ihåg att åhörarna inte har någon som helst koll på vad du hade tänkt säga. Och vem vet, det kanske inte var så viktigt?!
Sträck på dig
När du inleder din presentation, inta en stolt, rak hållning och stå mitt i rummet med vikten på båda benen. Höj rösten en aning och se till att ha ögonkontakt med din publik. Då kommer du att signalera trygghet och säkerhet. De som lyssnar kommer att märka det och du kommer att känna skillnaden själv.
Glöm inte att andas
Ytlig, snabb andning kan bidra till ökad nervositet och ångestpåslag. Påminn dig själv om att andas djupt och långsamt, det kommer att lugna din puls och få upp syre till hjärnan.
Var inte rädd för pauser
De flesta vi träffar är rädda för tystnaden, men faktum är att pauser är magi. De hjälper åhörarna att ta in det du sagt, och hjälper samtidigt dig att hämta andan och samla tankarna. Dessutom signalerar det, till skillnad från vad många tror, säkerhet och pondus.
Lägg lite krut på förberedelser
Att vara förberedd = att känna sig lite mer trygg. Och allt för många slarvar med det. Tänk på att lägga lite tid på att ta reda på vad som är intressant och viktigt för åhörarna och lägg sedan ditt fokus där. Använd konkreta exempel för att förtydliga och lätta upp. Fundera över vilka invändningar som kan komma och hur du ska bemöta dem. Vad vill du åstadkomma med din presentation, vilket är ditt huvudbudskap?
Sist men inte minst: glöm inte att ha roligt och att de som lyssnar är på din sida!
Vi utbildar och coachar i presentationsteknik på ett sätt som garanterat höjer din nivå, oavsett utgångspunkt. Efter utbildningen kommer du att känna dig trygg i hur du disponerar och levererar en presentation som övertygar och inspirerar, oavsett om det är i ett möte eller inför en grupp. De strukturer och verktyg vi tränar på kan tillämpas både i större och mindre sammanhang, i allt från stora dragningar till kundmöten.
Läs gärna mer om våra utbildningar i presentationsteknik och talarträning här.