Kalla det för en klan eller för en stam, kalla det för ett nätverk eller för en familj.
Vad du än väljer att kalla det och vem du än är, så behöver du en!
Är du omgiven av människor som du har väldigt lite gemensamt med? Längtar du efter en känsla av mening och sammanhang? Ja, då är du precis som de flesta andra. Suget efter att vara med likasinnade människor är ett fenomen som funnits i miljontals år. Vi längtar alla efter att få uppleva en känsla av gemenskap och tillhörighet, vare sig det är professionellt, personligt eller annat. Det är inspirerande att umgås med en grupp likasinnade, som delar värderingar, vill åstadkomma samma saker och som stöder varandra som ett kollektiv.
Den nya stamkulturen
Vi brukar kalla det här för den nya tidens stamkultur, där människor förenas kring gemensamma värderingar och en önskan om att göra skillnad. Det finns en enorm kraft i det. Titta bara på alla ideella organisationer som samlar människor som delar vision och värderingar och som vill vara med och bidra. Många gånger utan att få ett öre betalt.
En stam är en grupp människor som är sammanlänkade till varandra, till en ledare och till en idé, värderingar, ett syfte, något man är beredd att kämpa för.
Det har alltid funnit sammanslutningar av människor som delar ett intresse, som brinner för samma saker och som vill göra skillnad. Men med dagens teknologi så har den här typen av stamliknande grupper fullständigt exploderat. Var man bor någonstans spelar inte längre någon roll och en grupps inflytande är inte avhängigt på gruppen storlek, utan snarare på frågan man driver och hur man kommunicerar den.
Likasinnade dras till varandra. En viss typ av företagskultur lockar till sig en viss typ av människor. Förhoppningsvis rätt typ av människor. Om inte företagets och individens värderingar matchar kommer inte personen att stanna särskilt länge, oavsett position eller lön. Däremot vill vi gärna ha olika personligheter, olika förmågor och erfarenheter. Mångfald är därför en självklarhet i den moderna stamkulturen som förutsätter att man tar tillvara på den enorma potential som finns i olikheter. Det är där innovationen finns. Man brukar säga att lika = trygghet och olika = utveckling, och visst är det så.
Med andra ord: vi vet att kulturen är viktigt, men vi är inte säkra på hur vi gör det bättre, eller ens vad det egentligen är. Det finns förstås många olika sätt att förklara vad kultur är, men vi menar att kultur är känslan av att jobba på ett företag jämfört med en annat. Företags-kultur är inte våra värderingar, det är hur våra värderingar känns. Du kan byta jobb och ha exakt samma roll, arbetsuppgifter och ansvar på ett annat företag, ändå känns det på ett helt annat sätt att gå till jobbet. Man skulle kunna säga att kultur är summan av den fysiska arbetsmiljön, karriärmöjligheterna, ledarskapet, relationerna, kommunikationen och hur människor agerar och beter sig mot varandra. Företagskultur är hur alla de delarna känns och upplevs av människorna som jobbar där.
Att bygga kultur på distans
Jo, det är klart att man kan. Med det är en utmaning och kräver tid och engagemang. Några tips på vägen får du här:
Definiera kulturen
Förutsättningen för en stark företagskultur är att varje medarbetare har förståelse för kulturen och vad den innebär. Vad förväntar du dig av dina medarbetare och vad kan de förvänta sig av dig? Vilka beteenden accepteras och vilka gör det inte?
Kommunicera mera
Kommunikation är A och O i de flesta sammanhang, men nu måste du som chef lägga på ett extra kol. Använd er av flera kommunikationskanaler och forum för att få in både det arbetsrelaterade och det roliga, mer avslappnande vardagspratet. För det senare är ett tips att använda Teams eller Slack där ni kan dela bilder, tips och erfarenheter inom olika områden. Förutom att ha regelbundna gemensamma möten i teamet (med kameran på!), se också till att ta enskilda möten med var och en. Var uppmärksam på tecken på om folk inte mår bra.
Var där för varandra
För att kunna bibehålla bygga en stark kultur på distans är det viktigt att avsätta tid för varandra. Även på distans kan du ta hjälp av dina kolleger om du har fastnat i en uppgift, om du behöver input eller bara lite pepp och uppmuntran. De att otroligt viktigt att alla känner att man är en del av ett team och inte ensam. Använd den kollektiva intelligensen för att lösa ett problem, det finns bra appar för workshops därute. Trello och Miro är två av dem.
Visa uppskattning
När vi inte ses fysiskt är det viktigt att uppmärksamma och vara intresserade av varandra. Uppskattning är underskattad och något som stärker både individen och kulturen. Så vad generös med det – alla behöver det!
Hitta kreativa sätt att engagera medarbetare
Vi har fått massor med tips från deltagarna på våra olika ledarskapsprogram. Här kommer några av dem; arrangera virtuella frukostmöten, träningspass, fredagsquiz, best practice, checka- in-möten, AW’s, omvärldsspaningar, walk-and-talk, peer-coaching och fikaraster.
Ge feedback löpande – och förbättra!
För att kunna förbättra ert sätt att arbeta och bygga kultur inom teamet och företaget, samla löpande in feedback från dina medarbetar. Vad fungerar bra, vad kan bli bättre och hur ska vi göra det? Som medarbetare – se till att ta tillfället i akt att verkligen ge feedback. Har du idéer för hur ni kan stärka engagemanget och kulturen i teamet? Dela dem. Att bygga kultur är ett ständigt pågående arbete och något som både medarbetare och ledare behöver bidra till.