Det är alltid någon annan som får de roliga uppdragen. Varför får hen högre lön och inte jag?
Visst har vi väl alla känt så här någon gång? Att vi är förbisedda, att vår chef inte fattar hur bra vi är eller att det alltid är någon annan som får all strålglans på sig. Men lugn, det finns hjälp att få – du måste helt enkelt profilera dig! Du måste ta saken i egna händer och se till att du uppmärksammas och uppskattas av dina kollegor och chefer. Här kommer sex konkreta tips på vad du kan göra.
1. Var proaktiv
Bidra till företagets och/eller teamets utveckling med tankar och idéer och förslag på lösningar. Gå med i arbetsgrupper som jobbar med frågor du tycker är intressanta och gärna vill jobba med. Var aktiv, visa att du är intresserad. Vad skulle du kunna göra mer av, som gynnar företaget samtidigt som det gör din arbetsvardag lite roligare? För att bli betraktad som en värdefull resurs behöver du vara proaktiv – vi gillar när människor visar intresse och engagemang.
2. Bygg relationer både internt och externt
Att ha goda relationer är viktigt för att inte säga helt avgörande om du vill ha ett stark personligt varumärke. Lägg ner lite tid på att utveckla dina relationer både inom organisationen och utanför. Det är lätt att hänga med samma personer hela tiden. Tryggt och bekvämt, men kanske inte så smart. Lista några personer som du behöver känna lite mer och boka in en lunch med dem.
3. Håll dig ajour
Omvärlden förändras och du behöver visa att du hänger med. Att hålla sig ajour med vad som händer i sin bransch, inom sitt område och omvärlden i stort är oerhört viktigt. Jag stöter på alltför många människor som är fast i det som varit – det har vi inte råd med. Visa att du har koll! Visa att du är med på resan in i framtiden.
4. Gör som idrottarna – börja med cross training
Fortlöpande professionell utveckling är nödvändig. Det du lärde dig igår är kanske inte relevant imorgon. Om du vill bli oumbärlig måste du utvecklas och lära nytt. Tänk på hur idrottarna gör. Charlotte Kalla är en av de bästa i världen på längdskidor. Hon kan förstås inte bara träna skidåkning, utan behöver komplettera med styrketräning och konditionsträning. Hon måste också finslipa sin teknik och utveckla sina svaga sidor. Med crossfit menar man all sorts träning som hjälper någon att nå sina mål, det vill säga kompletterande träning för att bli ännu bättre på det man redan är bra på. Det här sättet att tänka på kan vi ta med oss till jobbet. Vad är du bra på och tycker är riktigt kul att göra? Hur kan du bli ännu bättre på just det?
5. Var öppen – be om feedback
Att ha en bra självbild är grunden för att ha ett starkt personligt varumärke. I det ingår att förstå hur man uppfattas av andra. Be om feedback från personer du litar på och som vill dig väl. De allra flesta av oss tycker att det känns obekvämt att höra saker som inte är odelat positiva, men det är viktigt eftersom det kan vara något som påverkar din karriär i fel riktning.
6. Var en god lagkamrat
Tala gott om andra och om företaget du jobbar på (även tidigare arbetsgivare). Ta inte åt dig äran för andras idéer eller jobb, utan se till att ära den som äras bör. Hjälp dina kollegor, dela med dig av din erfarenhet och din kunskap. Och se till att du bidrar till god stämning och arbetsglädje!