Undvik de vanligaste misstagen under en presentation!

Blogg
september 18, 2018
Pia Lanneberg

Expert inom kommunikation, ledarskap och varumärkesarbete

Att tala inför folk brukar vara något som ligger högt på människors lista över vad man är mest rädd för. Mörker, höjder och döden återfinns i många fall längre ner på listan. Men de flesta av oss har idag jobb där det krävs att man håller föredrag, dragningar, pitchar, presentationer eller talar inför sina medarbetare. Det gäller inte minst chefer. Men oavsett vad du arbetar med om dagarna så finns det alltid personer som du måste övertyga, motivera och inspirera. Att tala inför en grupp, eller att våga uttrycka och stå för en åsikt är något alla borde träna på. Det stärker både självförtroendet och det egna varumärket.

En annan mardröm, när man väl ställt sig på scenen, är att åhörarna börjar tappa fokus, de kanske zoomar ut eller börjar spela Candy Crush på mobilen. Kanske beror det på att publiken är ouppfostrad och/eller att de är 12 år gamla, men det kan också vara så att du inte är tillräckligt intressant att lyssna på. Förvånansvärt många som egentligen borde veta bättre gör samma fel.

Här kommer fem vanliga misstag som du gör bäst i att undvika:

1. För mycket fokus på fakta
Det absolut vanligaste misstaget är att fokusera för mycket på innehållet i presentationen och på ren fakta. Många utgår ifrån vad de själva vill berätta, utan att ta hänsyn till vad mottagaren vill höra. Vad behöver den som lyssnar veta? Bestäm dig för vad som är det allra viktigaste för dig att förmedla och håll dig sedan till det. Tänk på att inte bara berätta om rationella fakta, det blir ofta för tråkigt. Använd historier och exempel för att förtydliga ditt budskap.

2. Att inte vara personlig
Framförandet är ofta viktigare än innehållet – om publiken gillar dig och får förtroende för dig så är du hemma. De första frågorna som undermedvetet dyker upp i huvudet hos alla som lyssnar på någon är: känner jag företroende för den här personen? Gillar jag personen i fråga? Om svaret på de frågorna är nej så är vi inte heller särskilt benägna att lyssna. Våga vara personlig och bjud på dig själv. Likeability är underskattat!

3. Att vara oförberedd
Alla de bästa talarna, oavsett hur avslappnade och vana de är, är oerhört väl förberedda. Ju enklare det verkar desto mer förberett är framförandet. Ibland hör vi människor säga att ”jag är mycket bättre när jag improviserar”, men vi vågar påstå att det inte stämmer. ALLA blir bättre av att förbereda sig ordentligt. Tänk igenom vilka du ska prata med, vad de behöver veta och hur du kan fånga deras uppmärksamhet. Kommunikation handlar om att påverka och det kan du inte göra utan en medveten plan!

4. Att vara omedveten om hur man framstår
Se till att du vet hur du framstår när du talar. Be någon om feedback eller testa att filma ditt framförande, det är oerhört nyttigt (och något de flesta tycker är jättejobbigt första gången). Kanske pratar du för fort utan att veta om det? Kanske har du ett ansiktsuttryck som gör att du ser arg ut fast du bara är koncentrerad? Det handlar helt enkelt om att inte sända ut fel signaler utan att vara medveten om det.

5. Att vara för bekväm
Se till att inte bli för bekväm, utmana dig själv att bli bättre hela tiden. Den som alltid gör på samma sätt tappar lätt engagemang och blir därmed mindre intressant att lyssna på.

Vi har tidigare skrivit om hur du gör för att hålla dina åhörare intresserade, bland annat här och här. Och här har vi skrivit om principerna bakom påverkan.

Relaterade Inlägg

Blogg
april 24, 2023

Drömchefens egenskaper där LYSSNA är den viktigaste

Kraven på dagens ledare är många och kommer från alla håll och kanter; uppifrån, utifrån och inifrån. Det är inte lätt att vara en…
Blogg
mars 31, 2023

TEDxStockholm presenterar åtta idéer och åtta talare

De flesta av er har säkert någon gång lyssnat på ett TED talk, vi har inspirerats och fascinerats av fantastiska talare som Simon Sinek,…
Följ oss
©2018 All Rights Reserved.