Vikten av att vara äkta 

Blogg
mars 21, 2017
Pia Lanneberg

Expert inom kommunikation, ledarskap och varumärkesarbete

I vårt jobb pratar vi ofta om vikten av att stå för något, att tro på något och att vara tydlig med det. (Att detta gäller både människor och företag är vi heeelt övertygade om.) Den som inte tycker något har inte heller något att säga, och i dagens kommunikationssamhälle innebär det att du blir svår att ta ställning till, att få grepp om och förstås också stora problem att nå igenom bruset.

Relevant kommunikation bygger på innehåll. Detta är (bland annat) skälet till att ledarskaps-gurun Simon Sinek har gjort sig ett världsnamn genom sin egentligen ganska enkla tes – Start with why. Sinek menar att du alltid måste börja med att ta reda på Varför du gör det du gör. Vad du gör vet du sannolikt, liksom hur du gör det. Men det är varför som är intressant. Det är ditt varför som kan inspirera och attrahera andra.

När du vet varför du gör något – då vet du också vad du står för och först då kan du skapa intressant och engagerande kommunikation.

Problemet är att de allra flesta börjar i fel ände – inte minst småföretag. Genom att göra läxan och börja med att slå fast sitt Varför blir det avsevärt enklare att ta fram en relevant kommunikationsplan. Och att sedan konsekvent hålla sig till den.

En spaning från festivalkonferensen South by Southwest (SXSW) i förra veckan stärkte tesen ytterligare. I livepodden #OnBrandPodcast pratade man om att företag kan tjäna mycket på att ärligt tycka något och stå för sina åsikter. Då skapar man starkare band till sina kunder och samarbetspartners, samtidigt som tydliga ställningstaganden också kan attrahera nya grupper.

”With everyone producing safe sanitized content – you can really stand out with contextually aware content” sa Heather Whaling från PR-byrån Geben Communications i podden.

Vi köper produkter och tjänster som vi känner något för, inte nödvändigtvis det mest rationella, det har de flesta koll på idag. Därför blir det också allt viktigare för marknadsförare att tänka utanför boxen för att nå ut med sitt budskap. Vi konsumenter vill inte att företag ska sälja saker till oss – vi vill att de ska ha en personlighet och ett budskap som stämmer överens med vårt eget – då köper vi gärna.

Men ska man verkligen våga sticka ut hakan och tycka något? Att tycka något är alltid riskabelt, det finns det många exempel på. Det finns alltid en risk för bakslag, men med en tydlig och genomtänkt strategi, långsiktiga mål och en plan för hur du hanterar meningsmotståndare så finns allt att vinna. I dag blir det allt viktigare för varumärken att hitta sin ”tribe”, sitt gäng, och att skapa kontakt med fans och influencers, både egna och externa.

Se till att hitta ditt sammanhang!

 

Läs spaningen från Cision här.

Läs mer om Start with why.

Relaterade Inlägg

Effektiv kommunikation
Blogg
september 29, 2022

Sex sätt att bli mer effektiv när du ska presentera en idé för din chef eller ledningsgruppen

Du ska presentera en idé för din chef eller ledningsgruppen. Du känner dig lite nervös och osäker, fast du egentligen tycker att det du…
Blogg
augusti 25, 2022

Vd:s varumärke driver försäljning och ökar företagets synlighet

Som vd för ditt företag är du ansiktet utåt för företaget eller verksamheten du driver. Du är den som alla först tänker på när…
Följ oss
©2017 All Rights Reserved.